Jak správně grilovat

Jak správně grilovat

Léto je téměř za dveřmi a k tomuto období neodmyslitelně patří grilovačky. I když se řadí grilování k tomu nejjednoduššímu způsobu vaření, i zde se můžete dopustit spoustu chyb. Jak na tu nejlepší grilovačku, o které si budou vaši sousedé ještě dlouho vyprávět?

Správné maso je základ

Základem správného grilování je bezesporu kvalitní maso. Snažte se vyhnout masům, které se již prodávají v marinádě, a u kterých pod vrstvou omáčky nevidíte, co vlastně za maso kupujete. Pokud chcete grilovat hovězí maso, steak by měl být dva až tři centimetry vysoký. U ostatních druhů mas postačí výška 1,5 až dva centimetry. Na grilování se hodí prorostlejší kousky, které budou krásně šťavnaté. Myslete i na to, že maso by se z lednice mělo vyndat alespoň dvě hodiny před samotným grilováním, jinak na roštu dostane teplotní šok. Jiné zacházení si zaslouží naopak ryby, které je vhodné nechat v lednici až do poslední chvíle.

Jak naložit maso na gril

Zapomeňte na kupované marinády, které spíše chuť masa přebijí. Připravit si domácí marinádu není nic těžkého ani časově náročného. U masa totiž platí, že méně je spíše více. Nejlepší je použít pouze kvalitní olivový olej, bylinky a pepř. Oleje by na mase nemělo být příliš, aby při opékání nekapal do grilu. Pokud vám s olejem ujela ruka, je dobré ho ještě mírně z masa před vložením na rošt setřít. Čím jednodušší marinádu použijete, tím více vynikne chuť masa. Soli se před grilováním vyhněte velkým obloukem. Vytahuje totiž z masa vodu, proto solte až při podávání na talíř.

Trpělivost růže přináší

Grilování je sice jednoduchý způsob přípravy jídla, vyžaduje ale přípravu dopředu. Nejlepší je používat chlazené maso. Pokud přeci jenom chcete sáhnout po mase z mrazáku, dbejte na to, aby se dostatečně rozmrazilo. Většinou k dokonalému rozmražení potřebujeme 12 hodin. Je dobré nechat maso rozmrazovat na mřížce, aby přebytečná voda mohla odtékat a maso se  v ní nekoupalo. Co se týče marinád, nejlepší je nakládat den předen. Důležitou součástí celého procesu je i to, jak správně rozpálit gril. Většinou lidé vkádají maso na nedostatečně rozpálený gril. Uhlí v grilu by se mělo rozpalovat alespoň 40 minut, aby na něm vznikla vrstva zbarvena do běla. Dejte pozor, aby gril zase nebyl rozpálený moc, jinak se maso nebude grilovat, ale pálit. Poté dojde k tomu, že na povrchu je černé a uvnitř syrové.

grilování zeleniny

Zeleninku ani masíčko nepropichovat! Jinak nám uteče štávička a gril začne prskat na všechny strany.

Nepropichovat

Velmi častou chybou při grilování je otáčení masa pomocí propichování. Při propichu dochází k tomu, že dírkami z masa odtéká šťáva a maso je poté vysušené. Proto k otáčení nepoužívejte vidličku, ale dejte přednost kleštím či lopatce. Když je maso upečené, je dobré ho nechat pár minut ležet. Pokud maso totiž hned rozkrojíme, vyteče šťáva.

Jak grilovat zeleninu

Grilovaná zelenina je vhodnou přílohou k masu a při správné přípravě ji neodolá ani ten největší masožravec. Grilovat můžeme třeba rajčata, lilek, cibuli, mrkev, papriku, chřest, cuketu, brambory či kukuřice. Sáhnout můžete téměř po čemkoli, co máte rádi. Zeleninu je vhodné mírně pokapat olivovým olejem, který předem smíchejte s čerstvými bylinkami. Protože zelenina nemá výraznou chuť, můžeme použít bylinky, které ji chuť dodají. Jaké bylinky použijete je jen na vašich chuťových buňkách, Pozor si dejte ale na bazalku, která se ráda připaluje. Pro zdravější grilování můžete použít alobal nebo grilovací tác, který zabrání přímému styku s ohněm.

Tak zástěru na sebe, grilovací kleště do ruky a vzhůru do toho!

  • Jak vybrat kuchyňský robot

    Jak vybrat kuchyňský robot

    Kvalitní kuchyňský robot je spotřebič, který dokáže každé hospodyňce ušetřit spoustu času a nervů. Při jeho výběru je třeba soustředit se na mnohem více než jen na barvu a design. Při nesprávném výběru se vám totiž může stát, že na spotřebič se bude pouze prášit na lince. Jak vybrat ten správný, který se stane vaší[Read more…]

  • Jak vyrobit adventní věnec

    Jak vyrobit adventní věnec

    Adventní věnec není žádná věda, hravě jej zvládne každý. Ne nadarmo se říká – nelepší věnec (dárek) je ten, který člověk vyrobí sám, z lásky. Jak vyrobit adventní věnec snadno a rychle.

  • Jak vybrat matraci

    Jak vybrat matraci

    Věděli jste, že každý člověk stráví až jednu třetinu svého života v posteli? Proto určitě není dobré podceňovat její výběr a šetřit na ní. Nebo snad chcete strávit třetinu života na nekvalitním a nepohodlném lůžku? Vyznat se v široké nabídce není ale úplně jednoduché. Jak tedy zvolit tu správnou matraci, která Vám poskytne kvalitní odpočinek? Tady[Read more…]